top of page

De 'Strada del Prosecco' is 51 jaar jong!


Wijnheuvels van Treviso

Wanneer de verkoop en export van Prosecco toeneemt zoals verwacht, zal deze de populariteit van Cava en basis champagnes overtreffen. Hoog tijd om even stil te staan bij de route die een mooi beeld geeft van de diversiteit van deze zeer interessante Spumante.

De wijnroute tussen Conegliano en Valdobbiadine is zowat de eerste in zijn soort in Italië. Ze werd gedocumenteerd en officieel voorgesteld in september 1966 en kronkelt zich doorheen feeërieke heuvels en pittoreske dorpjes. Op zo'n 50 KM boven Venetië bevindt zich het dorpje Conegliano, wat tevens het perfecte startpunt is van de tocht. Niet geheel toevallig ligt de Scuola Enologica di Conegliano, Italië 's oudste school waar Oenologie wordt onderricht.

In Bar-Ristorante Belvedere aan de voet van het kasteel Rocca di Castelvecchio krijg je een uitgebreide menukaart en een fantastisch uitzicht.

De wijnroute heeft enkele metamorfoses ondergaan doorheen de jaren en draagt vandaag de officiële benaming 'Strada del Prosecco e vini dei colli Conegliano Valdobbiadine'.

Voetgangers en fietsers delen de doorgang met auto's en Vespa's terwijl de weg slingert tussen Conegliano en Valdobbiadene. Weggestopt in dit groene panorama liggen de 15 kastelen tussen Conegliano en Valdobbiadene. Sommige zijn gerestaureerd, sommige zijn nog steeds in puin en één fort uit de 12e eeuw is een vijfsterren boetiekhotel geworden - de Castelbrando in Cison di Valmarino.

Over een afstand van een 47 KM, langs ongeveer 175 wijnhuizen, kan je de zeldzame stijlen en oude processen ontdekken die de Glera druif hier ondergaat.

De mousserende wijn die in deze regio wordt gemaakt, is Prosecco Superiore, en kreeg de allerhoogste kwaliteitstatus DOCG dankzij de uitzonderlijke groeiomstandigheden tussen Conegliano en Valdobbiadene.

Je vindt er diverse stijlen van Prosecco. Enkele selecte wijnhuizen in het gebied produceren nog steeds Prosecco Tranquillo, welke een 'stille' variant is en een lokale specialiteit die bijna onmogelijk te vinden is buiten Italië. De stijlen van de 'spumante' worden gekenmerkt door het verschil in suikergehalte in de wijn. De stijlen variëren (oplopend in zoetheid) van Zero dosage, over Brut, naar Extra Dry tot Dry. De Extra Dry is de klassieke versie, maar de Brut wint internationaal aan populariteit. Naast de spumante heb je ook de minder bruisende variant: 'Frizzante'.

Indien je op jouw tocht dor het dorpje Miane zou rijden, kan ik je een verpozing aanraden bij het ijshuisje 'GelateRita', waar ze huisbereid en artisanaal Italiaans roomijs verkopen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page