top of page

Wijn en gezondheid: een mooie match?

Wanneer je op een zonnig terrasje je tegoed doet aan een glas wijn, heb je een extra reden om je goed te voelen. Een studie van maart 2022 over alcohol en dementie suggereert dat een dagelijks glas wijn helpt om een goed geheugen te behouden. Tenminste, als je een man bent, want dan heb je een 17 procent lager risico om dementie te ontwikkelen. Bij vrouwen is er geen significant verschil.

Matige wijnconsumptie is al eerder in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van dementie, een algemene term die wordt gebruikt om geheugenverlies te beschrijven, en dat wordt bevestigd door een grootschalige studie van onderzoekers van de Duitse Universiteit van Giessen en de Universiteit van Leipzig.

De studie, gepubliceerd in Brain Sciences, verzamelde gegevens van 350.000 deelnemers uit een biomedische database met gezondheidsinformatie van meer dan een half miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk in de leeftijd van 38 tot 73 jaar. De onderzoekers identificeerden 4.270 gevallen van dementie binnen de ondervraagde groep.

De deelnemers hadden vragenlijsten over voedingsgewoonten beantwoord. De consumptie van rode wijn, witte wijn en champagne werd gegroepeerd onder “wijn”, terwijl bier, sterke drank en versterkte wijn het label “niet-wijn” kregen. Een portie wijn werd gedefinieerd als 10 gram alcohol. De wijnconsumptie werd gegroepeerd in vier categorieën: geen, licht (minder dan of gelijk aan 12 gram alcohol per dag), matig (meer dan 12 tot 24 gram per dag) en zwaar (meer dan 24 gram per dag).

Koffie- en theeconsumptie werden gedocumenteerd in kopjes per dag. Matige koffieconsumptie werd gedefinieerd als drie tot vier kopjes per dag, terwijl thee werd gegroepeerd in vier categorieën, zoals wijn: geen, licht (nul tot twee kopjes per dag), matig (drie tot vier kopjes per dag) en zwaar (meer dan vijf kopjes per dag).Vrouwen zijn kwetsbaarder

Uit de resultaten bleek dat van alle deelnemers matige wijndrinkers 19 procent minder kans hadden op dementie dan niet-wijndrinkers. Daarbij wel een grote “maar”: wanneer de gegevens werden uitgesplitst naar geslacht, vertoonden wijndrinkende mannen een 17 procent lager risico, maar wijndrinkende vrouwen vertoonden geen statistisch significant verschil in vergelijking met niet-wijndrinkers.


De onderzoekers waren verrast dat de positieve effecten van wijnconsumptie statistisch significant waren bij mannen, maar niet bij vrouwen. Vrouwen zijn ook vatbaarder voor dementie vanwege hun hogere levensverwachting.


Ook thee drinken is goed

Er was geen statistisch significant verschil in risico op basis van koffieconsumptie, wat de onderzoekers toeschrijven aan de mogelijkheid dat de positieve en negatieve effecten van koffie en cafeïne elkaar opheffen. Maar thee vertoonde een soortgelijk effect als wijn: mensen die drie tot zes kopjes per dag dronken, hadden een 31 procent lager risico op dementie. Wat heeft thee dat koffie niet heeft? Net als wijn bevat het grote hoeveelheden flavonoïden – polyfenolische verbindingen die worden aangetroffen in plantaardig voedsel.

“Het potentiële neuroprotectieve effect van wijn kan worden veroorzaakt door natuurlijke ingrediënten van wijn die niet aanwezig zijn in niet-wijndranken, zoals de fenolische stof resveratrol die wordt aangetroffen in de opperhuid van rode druiven”, schrijven de auteurs.


Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page