top of page

Een geweldige smaakbom die de Italiaanse en Vlaamse smaken combineert.

Wij zijn niet aansprakelijk voor té uitbundig smaakplezier of een overdreven verwennerij van de smaakpapillen naar aanleiding van dit gerecht!

Tagliatelle met groene en witte asperges

Voor dit recept ben ik aan de slag gegaan met mijn favoriete seizoensgroente, de asperges, en enkele typische ingrediënten uit de Italiaanse keuken: tagliatelle, pesto en artisjok ... en dit op een eigenwijze manier.

Ingrediënten:

 • Groene asperges 500 g

 • Artisjokken (artisjokharten uit blik) 500 g

 • Geroosterde pijnboompitten 1 eetlepel

 • Fijngesnipperde rode ajuin (klein)

 • Gerookte zalm 100 gr

 • Tagliatelle (wit en groen) 500 gr

 • Erwten (diepvries of vers) 300 g

 • Olijfolie

 • Zout & peper

 • Parmigiano reggiano 30 gr, Pecorino 30gr

Bereiding

Was de asperges onder stromend water en verwijder de harde onderkant. Schil de asperge met een dunschiller. Snij de punten van de asperges en stoom de onderzijden 10 min. Leg vervolgens de aspergepunten bij de stengels en stoom nog 4 tot 5 min, of tot zowel de stengel als de punten ‘beetgaar’ zijn. De stengels snij je in stukjes van +/- 1cm en de punten laat je in zijn geheel, ter decoratie. Zet opzij, doch houd warm.

De erwtjes heel snel blancheren: onderdompelen in kokend water en zodra het weer borrelt na een halve minuut afgieten en laten schrikken in een ijsbad. In een keukenmachine de knoflook, geroosterde pijnboompitten, beide kazen, erwten, olie en grof zeezout (“fleur de sel” is nog beter) fijnmalen totdat er een redelijk gladde pasta ontstaat. Wanneer de structuur te droog of grof is, mag je steeds wat extra olijfolie toevoegen om een romiger resultaat te krijgen.

Nu komt het gedeelte waarbij je de artisjokken reinigt door de harde buitenste bladeren te verwijderen, tot je het hart overhoudt . Dit kook je in groentebouillon met een scheut citroen, tot ze gaar zijn. De artisjokharten snij je vervolgens in kleine partjes en voeg je bij de aspergestaafjes. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik zeer vaak dankbaar gebruik maak van artisjokharten uit blik, die ik goed spoel onder de kraan alvorens fijn te snijden.

De fijngesnipperde ajuin stoof ik aan tot deze glazig wordt, waarna ik de fijngesneden artisjok aan toevoeg en even mee laat stoven. Deze bereiding voeg je toe aan de aspergeringen. De gerookte zalm snij je in fijne reepjes en voeg je eveneens toe aan deze mengeling.

Nu is de tijd gekomen om de tagliatelle in gezouten water te koken volgens de kookwijzer op de verpakking. Wanneer de pasta beetgaar is, giet het water weg en voeg een beetje zonnebloemolie toe. Zo voorkom je dat de pasta kleverig wordt.

Vermeng vervolgens de pasta met de erwtenpesto, de aspergeringen en de fijngesneden artisjokken. Leg aspergepunten naast elkaar op een bord en decoreer de pasta erover, zodat de punten nog zichtbaar zijn.

Smul van deze smaakbom, waarbij de typische karakteristieken van Italië naar boven komen. Geniet er nog meer van met een Chianti Classico van famiglia Losi of de Garlá van Maso Roveri, waarvan de smaak perfect versmelt met deze van de pasta!


Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page